Nivon: voor ieder iets wils

Nivon Natuurvrienden is een actieve vereniging van mensen die duurzaam, sociaal en met plezier de natuur willen beleven. Alle activiteiten zijn vrijblijvend en er wordt niets van je verwacht. We nodigen je van harte uit om mee te doen, of je nu wel of geen Nivon-lid bent, jonger of ouder, en of je als individu of als gezin mee wil doen.

Kom overnachten bij Nivon, doe mee aan een activiteit, ga mee op reis of begeef je op de wandelpaden. Het kan allemaal!

Overnachten in de natuur

Bij Nivon overnacht je betaalbaar, midden in de natuur! Je vindt de natuurvriendenhuizen en (natuur)kampeerterreinen in bossen, aan zee, met uitzicht over heidevelden, … Onze 19 accommodaties liggen stuk voor stuk prachtig en worden allemaal beheerd door vrijwilligers. Je hebt altijd een eigen kampeerplek of kamer, maar deelt de overige faciliteiten met andere bezoekers.

Activiteiten

Verspreid door het land vind je 23 Nivon-afdelingen, die hun eigen activiteiten, workshops, lezingen etc organiseren. Als Nivon-lid ben je automatisch aangesloten bij de afdeling bij jou in de buurt. Het merendeel van de afdelingen heeft ook verschillende groepen, bijvoorbeeld rondom lezen, fietsen, wandelen, musea bezoeken, zingen of knutselen.

Reizen en (kinder)kampen

De verschillende reiswerkgroepen organiseren samen tientallen reizen en kampen doorheen het jaar. Voor kinderen is er Jump Zomerkampen en Nivon watersport die zeilkampen organiseert. Daarnaast worden er wintersportreizen georganiseerd, is Treq er speciaal voor wie per kano op avontuur wil en zijn er meerdere andere reisgroepen voor verschillende leeftijdsgroepen.

Wandelen

Ga mee naar buiten en beleef de prachtige Nederlandse natuur! Van het Pieterpad van noord naar zuid, het Trekvogelpad van oost naar west en het tot wandelroute van het jaar 2023: het Stellingenpad. En dan zijn er nog meer! Nivon heeft 6 langeafstandswandelpaden en 7 streekpaden, allemaal uitgezet door vrijwilligers. Daarnaast zijn er Nivon Trektochten, mét overnachting in een natuurvriendenhuis.

Landelijke werkgroepen

Ook op landelijk niveau heeft Nivon werkgroepen die zich bezighouden met verschillende thema’s: van het uitpluizen van de geschiedenis van onze vereniging tot het organiseren van het PiKa festival en Nivon (nog) groener en duurzamer maken. Er is een zang- en muziekgilde en jaarlijks vinden zowel vrouwencursusweken als sociale groepsvakanties plaats.

NivonJong

Voor Nivon-leden tussen de 18 en 30 jaar is er NivonJong: onze jongerenafdeling. Zij organiseren het hele jaar door activiteiten én reizen waarbij je natuurliefhebbende leeftijdsgenoten kunt ontmoeten. Ga mee kanoën in de Biesbosch, leer over wildplukken of doe mee aan een (bock)bierwandeling in een Nederlandse stad. Of pak je backpack en ga op trektocht in de bergen!

Nog meer weten? Kijk eens op Nivon.nl.